Recomandări de lectură pentru un voiaj spre Marte | CONCURS ÎNCHEIAT

31 martie 2016
Până vom putea strânge suficiente fonduri în bani, bitcoins sau alte monede digitale să ne îmbarcăm într-una din navele companiilor Virgin Galactic, Citizens in Space sau Commercial Spaceflight Generation, putem visa cu ochii deschiși sau cu nasul în cărți la un voiaj spre Planeta Roșie – Marte, vecina noastră de galaxie.
De altfel, Expedia are deja câteva oferte tentante pentru un sejur la unul dintre hotelurile de lux de pe Marte. Nu-mi pot imagina cum arată un hotel de lux pe Planeta Roșie, dar sper că e mai bine întreținut decât Habitatul lui Mark Watney în Marțianul și ceva mai aproape de decorul din Balde Runner sau din BD-urile lui Moebius.

Călătoria poate fi un gest sinucigaș odată ajunși pe planeta vecină, dar să nu ne gândim acum la radiațiile care ne vor bombarda prin atmosfera rarefiată, căci avem aproximativ jumătate de an de plutit prin vid până s-ajungem acolo. Întrebarea care se pune: ce citim pe drum? Ce cărți ne pot pregăti pentru primii pași pe solul Marțian?

Lista de titluri sugerate este, bineînțeles, subiectivă. Sunt convins că ți-ai făcut deja alte planuri de lectură pentru voiaj, ți-ai pregătit tableta de citit și tabletele cu gust de pizza care vor fi singura ta mâncare timp de 150 de zile și ți-ai garnisit garderoba cu costumele CyberDog pentru safari Marțian.
Marțianul de Andy Weir
O carte esențială pentru cei care se pregătesc să-și petreacă sejurul solo, fără grija familiei sau a prietenilor pământeni. Dacă vei fi singur, vei fi nevoit să te descurci, iar cel mai bun ghid este astronautul Mark Watney care știe o grămadă de chestii – de la cum să comunici prin cod binar cu baza pământeană până la cum să fii grădinar cu un oarecare succes pe o planetă inospitalieră. Nu trebuie să le iei de bune chiar pe toate, de-asta cartea nu e un tratat de științe marțiene exacte sau vreun îndrumar de horticultură interplanetară (în ciuda a ceea ce cred unii critici ai romanului).

Galápagos de Kurt Vonnegut
Dacă ai senzația că ai lăsat tot ce era mai rău în urmă, pe planeta care te-a găzduit până în momentul decolării înspre noua ta casă, atunci cartea asta e pentru tine. Mai mult, te va încuraja în efortul tău de a crea o colonie sub-umană, cu indivizi ale căror creiere sunt atrofiate din nevoia de se adapta noilor condiții de mediu. Dacă oamenii cu ceva mai mulți bani decât tine își construiesc orașe plutitoare pentru a scăpa de taxe și pentru a-și proteja specia, tu vei avea ocazia să afli cum să gestionezi criza umanității inspirându-te din romanul lui Vonnegut, într-un loc izolat în care singura ta grijă va fi probabil să încerci să eviți dieta pe bază de cartofi crescuți în sol Marțian marca Watney™.

Red Planet de Robet A. Heinlein
Un volum despre educația pe Marte. Dacă mergi cu familia și vrei să știi la ce școală șă-ți trimiți copiii, e musai să-ți descarci pe tabletă romanul sau să-ți cumperi cartea. Vei vedea că și aici copiii tăi vor întâmpina aceleași probleme, deci nu e vina lor, tot sistemul de educație e buba. Nu uita să le iei patine să defileze pe ghețușurile de pe Marte și fii atent la cei care administrează colonia, s-ar putea să le vină și lor niște idei la fel de ciudate ca celor care au citit Galápagos. Și mai e ceva – în caz că nu găsești nici un Marțian de companie la fel de simpatic precum Willis, ia-ți ultimul model de tamagotchi. Se pare că băștinașii devin extrem de prietenoși dacă ai ceva cute la tine.

Furia Roșie de Pierce Brown
Din ciclul Battle Royale pe Marte, Furia Roșie te sfătuiește, practic, să nu aduci adolescenți pe Planeta Roșie. Sau, dacă ești exploatator, să aduci tineri în număr cât mai mare și să-i pui să sape după minereu valoros în schimbul căruia o să le oferi o viață de coșmar. După ce faci munca asta chinuitoare, urmează distracția: sunteți împărțiți pe case și trebuie să vă omorâți între voi. Atmosfera asta apăsătoare e taman bună pentru o poveste de dragoste de tipul Romeo și Julieta, doar că la sfârșit protagoniștii rămân în viață. Dar mai urmează încă două volume din serie, așa că orice se poate întâmpla, nu?

A doua invazie a Marțienilor de Arkadi și Boris Strugațki
Terminăm lista de sugestii pentru voiajul spre Marte într-o notă optimistă. În cazul în care există băștinași pe Marte, aceștia vor adora genul de lucruri pe care le găsești în Dragonul Roșu și berea de orice fel și orice tip, numai bere să fie și să aibă culoarea specifică lichidului spumos consumat pe Pământ. Nu uita să-ți faci provizii! Sigur, vor fi și marțieni care te vor ignora cu desăvârșire și cărora pur și simplu nu le va păsa că ai aterizat pe planeta lor și că ai de gând s-o colonizezi, pentru că așteaptă să le intre pensia. Sunt marțieni extrem de blazați de faptul că trăiesc pe o planetă inospitalieră și că cei de pe planeta vecină inventează povești în care ori sunt luați de fraieri, ori drept sperietori.

Vă invităm să lăsați o sugestie de lectură pentru voiajul pe Marte în secțiunea de comentarii de mai jos. Autorul celei mai inspirate recomandări va câștiga un pachet de cărți oferit de editura Paladin.
Concurs valabil până pe 8 aprilie.
Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CA...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART