Omenirea peste un miliard de ani

05 august 2013

„Ca o ironie, rasa care sperase să conducă Universul abandonase și cea mai mare parte a micuței sale lumi, despărțindu-se în două civilizații, Lys și Diaspar, oaze de viață într-un deșert ce le separa tot atât de eficient ca și hăurile interstelare”.

Orașul și stelele, roman publicat pentru prima oară în Anglia în 1956 conține, după spusele lui Arthur C. Clarke, material din romanul Against the Fall of Night, roman început în 1937 și publicat abia în 1953. Dorința de a scrie un nou roman pe aceeași temă a venit în urma faptului că„nemulțumirea mea inițială față de ea (prima carte, Against the Fall of Night) a crescut constant de-a lungul anilor.” Totuși, îngrijorarea celor care au citit deja prima carte nu este neapărat fondată, având în vedere că, după cum ne asigură autorul, „cred că până și cei care au citit cartea anterioară vor descoperi că acesta este, practic, un nou roman.”

Arthur C. Clarke, unul dintre Cei Trei Mari, alături de Isaac Asimov și Robert A. Heinlein, (pentru fanii literaturii SF, cei trei sunt scriitori arhicunoscuți), autor al Odiseelor, și al celebrului Rendez-vous cu Rama! a creat în Orașul și stelele două civilizații evoluate. Prima este o lume pe cât de perfectă și-o putea cineva imagina acum aproape 60 de ani: nemurirea – atinsă, chiar dacă prin cicluri succesive de renașteri – nu mai reprezintă visul neîmplinit al omenirii, tehnologia – de fapt Inteligența Artificială – cunoaște culmi nemaiîntâlnite, așa încât se autoîntreține, funcționarea ei ne mai necesitând intervenția omului de aproape un miliard de ani, iar setea de explorare a universului a apus de mult în conștiința colectivă. Astfel, cele mai râvnite dorințe ale omenirii din toate timpurile fiind fie satisfăcute, fie anihilate, fericirea individului este asigurată chiar și în vieți succesive. Este ușor de înțeles șocul pe care un exponent al acestei societăți l-ar resimți la contactul cu cea de-a doua societate, mai apropiată de cea în care trăim noi, chiar dacă – probabil de dragul simplificării firului epic – idealizată.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART