Joi raid despre premiile Hugo de anul acesta

17 august 2017
Joi raid despre premiile Hugo de anul acesta

Bloggerii și Facebook au anunțat deja laureații premiilor Hugo 2017, o ediție cumva aniversară, care s-a ținut în exteriorul fiefului anglo-saxon; ca fapt divers, din cele 75 de WorldConuri de până acum, doar 4 (inclusiv cel de anul acesta, ținut în Finlanda) au fost găzduite de țări nevorbitoare de engleză.

 

Poate că observația cea mai importantă ar fi că toate premiile acordate pentru literatură (roman, nuvelă, nuveletă, povestire, nonficțiune, editor de antologii/reviste, editor de romane, serie de romane și premiul John W. Campbell pentru cel mai bun nou autor) au revenit femeilor. În ordine este vorba despre N. K. Jemisin, Seanan McGuire, Ursula Vernon, Amal El-Mohtar, Ursula K. LeGuin, Ellen Datlow, Liz Gorinsky, Lois McMaster Bujold și Ada Palmer.

 

Este o temă interesantă de reflecție…

 

Aripa premiilor Hugo coboară asupra editurii Paladin după cum urmează:

 

1. Cel mai bun roman The Obelisk Gate/Poarta obeliscului, tradus deja de Laura Ciobanu. Vom aștepta însă publicarea primei părți din trilogia aceasta a „Pământului sfărâmat” – Al cincilea anotimp, care sperăm că va apărea până la sfârșitul anului.

 

2. Cel mai bun serial TV: The Expanse, ecranizarea seriei de cărți cu același nume din care a apărut deja Trezirea Leviatanului; volumul al doilea, Războiul lui Caliban la traducerea căruia lucrează Cezar Petrilă, este preconizat să apară la începutul anului viitor.

 

3. Cea mai bună serie de romane: saga „Vorkosigan”, din care au apărut până acum (la Paladin) Barrayar și Cioburi de onoare; se poartă discuții pentru achiziția altor trei titluri.

 

Și o ultimă informație despre WorldConul din Helsinki – reprezentanții Guinness Book of World Records au certificat că Premiile Hugo sunt premiile science-fiction cele mai longevive din istorie.

 

Vă recomandăm şi