Joi raid: In memoriam

27 iulie 2017

Pe 2 august ar fi fost ziua lui.

Ar fi împlinit 69 de ani.

A murit însă acum aproape zece ani, dar mi-l amintesc de câte ori intru într-o pădure şi simt iz de pământ reavăn.

Robert Holdstock a terminat masteratul în Zoologie Medicală la Universitatea londoneză de Medicină Tropicală, însă după trei ani a abandonat cercetarea ştiinţifică şi s-a dedicat exclusiv scrisului. A publicat science-fiction şi fantasy sub diverse pseudonime, pentru ca în 1981 nuvela lui „Codrul Mitago“ să câştige premiile British Fantasy şi World Fantasy.

Atunci a explodat cu adevărat cariera sa mondială de autor fantasy, iar seria Pădurea Ryhope, din care face parte „Codrul Mitago“, a ajuns la şapte cărţi publicate în douăzeci şi cinci de ani.

Editura Paladin a publicat primele două volume ale seriei, Mitago şi Lavondyss, iar acum vreau să exploatez interactivitatea WWW şi să trimit cititorii aici:

 

 

Puţini ştiu că „Toward the Unknown Region“, titlul coralei de mai sus este şi subtitlul romanului Lavondyss, iar autorul ei, compozitorul Ralph Vaughan Williams, a fost omagiat de Holdstock atât în cartea aceea, unde apare ca erou în primele capitole, cât şi în motoul romanului Mitago:

„M-a încercat un sentiment al recunoaşterii... era aici ceva ce cunoşteam de când venisem pe lume, doar că nu am ştiut...“

– Ralph Vaughan Williams, referindu-se la momentul descoperirii folclorului şi a muzicii populare britanice

O coda neaşteptată: următoarea apariţie a editurii Paladin (Printre ceilalţi de Jo Walton) a fost prima laureată a Premiului Robert Holdstock pentru cel mai bun roman fantasy al anului decernat de British Fantasy Society.

Mihai-Dan Pavelescu

Vă recomandăm şi