FILB 7 - invitați din Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elvetia, Republica Moldova

17 noiembrie 2014
• Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, editia a VII-a (FILB): 3-6 decembrie 2014.
 Evenimente din cadrul FILB 7 vor avea loc la: Clubul Taranului, British Council, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti si Carturesti (Verona). Intrarea este libera.
 FILB este cel mai important festival international, independent, de literatura din Romania.
 Pentru prima data in istoria FILB – o seara dedicata literaturii Science Fiction si Fantasy-ului.
 „Cea de a VII-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti sta sub semnul diversitatii si, mai mult decit atit, incercam sa reflectam faptul ca literatura, chiar mai mult decit politica, inseamna conflict.” (Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele FILB)
 
filb
In mai putin de o luna, in capitala va avea loc cea de a VII-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB), cel mai important festival international, independent, de literatura din Romania, initiat in 2008, de scriitorii Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu, alaturi de Oana Boca Stanescu (manager cultural).
 
„Cea de a VII-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti sta sub semnul diversitatii si, mai mult decit atit, incercam sa reflectam faptul ca literatura, chiar mai mult decit politica, inseamna conflict”, a declarat Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele Festivalului
 
Iar lista invitatilor din strainatate ai Festivalului vine sa sustina tema editiei din acest an:
Serghei Jadan (Ucraina) – unul dintre cei mai importanti scriitori ucrainieni din noua generatie, cel despre care criticul literar Viktor Toporov spunea ca are toate sansele sa devina laureat al Nobelului literar: „Dintre  literatii care activeaza pe tot cuprinsul fostei U.R.S.S., Jadan este scriitorul cu cele mai multe sanse”.
Toni Marques (Brazilia) – prozator in ale carui povestiri se reflecta realitatile Braziliei autentice, presedintele celui mai important festival international de literatura din Brazilia, FLUPP.
Emilian Galaicu-Paun (Republica Moldova) – poet, prozator, traducator si publicist: „Perfectionist sau nu, Emilian Galaicu-Paun e unul dintre cei mai culti (ba chiar oculti) poeti romani contemporani...” (Serban Foarta)
Immanuel Mifsud (Malta) – foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic, laureat al Premiului National al Cartii din Malta si al Premiului Uniunii Europene pentru Literatura pe anul 2011.
Andrea Bajani (Italia) – unul dintre cei mai cunoscuti prozatori italieni din noua generatie, indragit de cititorii romani datorita romanului De vei lua aminte la greseli (Humanitas, 2011)
Najwan Darwish (Palestina) – poet de o sensibilitate aparte, unul dintre liderii noii generatii de scriitori, dar si un foarte lucid critic al societatii in care traim.
Krisztina Tóth (Ungaria) – poeta si prozatoare remarcabila, multipremiata, ale carei carti au aparut in traducere la cele mai prestigioase edituri europene.
Marius Daniel Popescu (Elvetia) – prozator de origine romana, unul dintre membrii importanti ai „Grupului de la Brasov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rivnit premiu literar din Elvetia, „Robert Walser”, pentru romanul sau de debut), sofer de autobuz si impresar literar pentru detinuti.
Paul McAuley (Marea Britanie) – autor a peste 20 de romane si a mai multor volume de proza scurta si, totodata, un artist preocupat de muzica si film. Laureat al multor premii importante, precum: Philip K Dick Memorial Award, Arthur C. Clarke Award sau British Fantasy Award.
Richard Morgan (Marea Britanie) – unul dintre cei mai cunoscuti autori britanici contemporani de literatura SF si Fantasy, tradus cu succes in mai multe limbi; in ultimul timp, Morgan scrie si scenarii pentru graphic novels si jocuri video.
 
Oaspetilor din strainatate li se vor alatura, de-a lungul celor 4 zile de festival, nume importante ale literaturii romane contemporane. 
 
In lista noutatilor pe care le aduce editia de anul acesta a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti se numara si seara dedicata literaturii Scienece Fiction si Fantasy-ului, la care vor participa doi dintre cei mai importanti autori britanici contemporani, alaturi de doi dintre maestrii SF-ului romanesc.
 
Programul complet al FILB 7, pe www.filb.ro.
 
Festivalul International de Literatura Bucuresti (FILB), un proiect initiat de Oana Boca, Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu, este un eveniment international dedicat literaturii, ce poarta amprenta orasului Bucuresti. FILB a debutat in toamna anului 2008 la Muzeul Taranului Roman / Clubul Taranului si de atunci are loc anual.
Timp de trei zile, incercam sa rescriem harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri si dialog cu cititorii, intre scriitorii romani si invitatii din strainatate. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intentia noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice.
FILB este, astazi, cel mai important festival international de literatura care are loc in Romania.
Echipa organizatorica ii reuneste pe: Bogdan-Alexandru Stanescu, Oana Boca, Vasile Ernu si Ioana Gruenwald.
 
Editia a VII-a 
PARTENERI PRINCIPALI:
Ministerul Culturii, ARCUB, British Council, Ambasada Elvetiei in Romania, Pro Helvetia, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureti, Centrul National al Cartii, ICR, Clubul Taranului, Muzeul National al Literaturii Romane, Carturesti, Dacia, Universitatea din Bucuresti
SPONSORI:
Societatea de avocati Tuca Zbarcea si Asociatii, Swiss Sponsors’ Fund
PARTENERI: 
Traduki, Festivalul International de Literatura de la Timisoara, Editura Paladin, Editura Nemira, Editura Millenium Books, Editura Cartier, Editura Polirom, Editura Humanitas, Editura Cartea Romaneasca, Asociatia Studentilor la Limbi Straine, Casa de Editura Max Blecher
PARTENERI MEDIA: 
Stirile TVR, Radio France Romania, Radio Romania Cultural, Bookaholic, Bookblog, BookMag, Observator cultural, Buna dimineata, Bucuresti!, Semne bune, Supliemntul de cultura, Agentia de carte, societatesicultura.ro, LiterNet, Artsunited.ro, La Punkt, Filme si Carti, Metropolis, b365.ro, Ceasca de cultura, 9am.ro
PR & COMUNICARE: 
Headsome Communication
Vă recomandăm şi