Work in progress # 2

08 martie 2018

1. Crime

Şoimul maltez (titlul original The Maltese Falcon), de Dashiell Hammett, traducerea Vali Florescu

În seria Crime Noir, este a treia carte publicată de Paladin care îi aparţine lui Dashiell Hammett, „decanul şcolii de ficțiune detectivă «hard-boiled»”, cum l-a descris New York Times.

Modern Library a inclus Șoimul maltez pe lista celor mai bune 100 de romane scrise în limba engleză în secolul XX. Cartea a fost ecranizată de patru ori, iar versiunea din 1941 (cu Humphrey Bogart) este considerată un clasic al filmului noir.

 

„— Foarte bine atunci, domnule Spade, nu sunt câtuşi de puţin genul de persoană care pretind că sunt.... Dar m-am obişnuit cu imaginea asta, aşa că doar nu aştepţi să renunţ complet la ea, nu?

— A, e în regulă, o asigură el. Doar că n-ar fi în regulă dacă ai fi cu adevărat atât de inocentă. N-am ajunge nicăieri.

— N-am să fiu inocentă, îi promise ea cu mâna pe inimă.”

 

2. Science-fiction

Carbon modificat (titlul original Altered Carbon), de Richard K. Morgan, traducerea Petru Iamandi

Premiul Philip K. Dick în 2003 pentru cel dintâi roman din trilogia Takeshi Kovacs (următoarele două sunt în lucru la Paladin). Un univers cyberpunk recent ecranizat de Netflix.

 

 

„Aceasta era singura frază optimistă din sintaxa armelor pe care le aveam asupra mea. Restul erau fraze despre moarte, fără echivoc.”

Vă recomandăm şi