Cioburi de onoare – Lois McMaster Bujold (era timpul pentru ceva SF)

de Adina acum 5 ani

Pentru că mi-au plăcut toate cele 7 romane fantasy ale lui Lois McMaster Bujold (cele 4 volume din seria The Sharing Knife, plus Blestemul Chalionului, Vânătoarea Sfântă şi Paladinul Sufletelor) pe care le-am citit până acum, am decis să fac un salt "lecturistic" în alt gen şi să dau o şansă seriei SF a autoarei, saga Vorkosigan, începând cu Cioburi de onoare, roman publicat recent şi la noi de către editura Paladin.

Scris în 1986, Cioburi de onoare o are în centru pe Cordelia Naismith, capitanul unei echipe ştiinţifice de pe Colonia Beta. În timp ce explora o planetă nou-descoperită, tabăra Cordeliei este atacată. Oamenii ei reuşesc să fugă, însă ea rămâne pe planetă, devenind prizoniera unui soldat barrayan - Captainul Lord Aral Vorkosigan, cunoscut drept "Măcelarul de pe Komarr" - care a fost abandonat de echipaj în urma unei revolte organizate de unul dintre rivalii săi.

Povestea de dragoste dintre doi protagonişti "ieşiţi din tipar" reprezintă, de obicei, unul dintre elementele cheie în operele lui Bujold, iar acest roman nu face excepţie, "victime" fiind, de această dată, Cordelia şi Aral, amândoi trecuţi, în opinia lor, de vârsta iubirilor neaşteptate. Tema romantică este frumos pusă în scenă de-a lungul romanului şi doar pentru ea ar merita să citeşti cartea:)

Însă Shards of Honor ascunde mult mai multe prin ale sale (mult prea puţine) pagini, de la intrigi politice interplanetare până la tehnologii care par de-a dreptul plauzibile în momentul de faţă (sau chiar există deja, într-o formă sau alta... cu excepţia navelor spaţiale şi a călătoriilor prin găurile de vierme, desigur), scene de acţiune şi momente emoţionante, plus câteva fraze menite să te mai şi pună puţinel pe gânduri... filozofice. Plus o tonă de umor în stilul inconfundabil al lui Bujold, care traversează capitolele de la un capăt la altul.

Citeşte restul articolului aici.

Vă recomandăm şi