,,Steaua polară” de Martin Cruz Smith

de Cosmin Lazăr acum 1 an

Cu ceva timp în urmă citeam ,,Parcul Gorki”, o excelentă carte, prima din seria dedicată personajului Arkadi Renko. Traducerea celui de-al doilea volum în limba română nu m-a lăsat indiferent, căci îmi doream nespus să aflu prin ce peripeții mai trece scumpul nostru anchetator. Simțeam nevoia să citesc un thriller, să mă bucur de o astfel de poveste, plină de aventură și suspans, și am recurs la a citi ,,Steaua polară”. Iar acum nu pot decât să afirm că am avut parte de o lectură minunată, extrem de plăcută, încât nici nu am simțit cum zboară paginile și cum trece timpul. Și asta vi-o spune un cititor care nu este fan al romanelor polițiste. Martin Cruz Smith și scrierile sale sunt, fără doar și poate, o excepție.

Pentru cei care nu-l cunosc, Arkadi Renko este un achetator de succes din Moscova. În primul volum al seriei are de-a face cu un caz complicat, straniu și care ajunge să-i schimbe viața odată pentru totdeauna. Este un detectiv veritabil, înzestrat cu o inteligență nativă, capabil să pună cap la cap indiciile și să dezlege și cele mai încâlcite mistere. Personal, îl privesc ca pe un Hamlet într-o variantă modernă, rusească, dar la fel de talentată.

,,- Cuvintele, zicea Zina, te eliberează, te doboară sau te întorc pe dos. Fiecare cuvințel e o armă, un lanț sau o pereche de aripi…”

Citește în continuare aici.

Vă recomandăm şi