Un prim Rebus promiţător

de ROIS Roger acum 4 ani

Ian Rankin, scriitor scoţian, a profesat în mai multe domenii înainte de a-şi face debutul literar. Romanul X şi zero a fost publicat în timp ce Rankin era student şi iniţial nu a avut un impact prea mare, spre deosebire de ceea ce a urmat. Seria Rebus a devenit un succes mondial, în ciuda faptului că Rankin, la momentul apariţiei romanului, considera cartea de sine stătătoare şi nu avea absolut nicio intenţie de a continua în vreun fel aventurile inspectorului John Rebus, cu atât mai puţin de a ajunge la o serie formată acum din 18 titluri şi cu următorul volum anunţat să apară în curând. 

În introducerea romanului, Rankin explică mult mai bine decât aş face-o eu cum a luat naştere personajul Rebus şi cum a avut ideea de a scrie acest volum, aşa încât vă recomand să nu săriţi peste această parte.

Rebus este inspector în Edinburgh în momentul în care oraşul este zguduit de două crime oribile, răpirea şi uciderea a două tinere fete. Posibilitatea apariţiei unui nou criminal în serie determină  acordarea unei atenţii deosebite acestui caz, iar Rebus este numit la conducerea investigaţiei.

Ancheta este foarte dificilă, din foarte multe motive: vârsta victimelor, faptul că, aparent, ancheta nu înaintează absolut deloc, fapt confirmat de dispariţia altor două fete, lipsa oricărei legături între victime, un lucru frustrant pentru poliţiştii care astfel nu au nici măcar un punct de pornire viabil…

Citeşte restul articolului aici.

Vă recomandăm şi