Club de carte Paladin #46: Marginea umbrei, Brent Weeks

de Liviu Szoke25 iulie 2023
cover Marginea umbrei

Apărută în 2008, a doua parte a trilogiei Îngerul nopții continuă aventurile unei pleiade de personaje care mai de care mai interesante și mai reușite, în frunte, evident, cu Kyllar, alias Azoth, fostul ucenic al maestrului asasin Durzo Blint, cel care se „sacrifică” spre finalul primului volum pentru a-și lăsa formidabila moștenire de cel mai mare asasin al tuturor timpurilor pe seama ucenicului său mai tânăr, nu mai puțin formidabilul Kyllar.

Ne aflăm în Midcyru, o lume unde puterea discreționară dictează totul și unde un Rege-zeu s-a făcut stăpân peste toate și domnește cu o mână de tiran. Fecioarele îi stau la discreție noapte de noapte și le chinuie după bunul plac, pentru că așa îi place și doar așa se simte bine, odraslele îi bântuie în diverse misiuni sângeroase pentru a recupera artefacte care să-l facă și mai puternic și, de asemenea, pentru a stabili cine e demn să preia la un moment dat puterea din mâinile-i hulpave, nobilimea din ținutul pe care l-a cucerit e ori sclavă, ori fugară, ori aruncată în temniță, în vreme ce asasinul suprem, Kyllar, s-a refugiat cu logodnica sa, Helene, fostă Păpușa cea sluțită de Șobolan din pură răutate, și cu Uly, fata pe care au înfiat-o pentru a o salva de la moarte, într-un ținut vecin pentru a deveni… farmacist. Doftor, neguțător de leacuri. Atârnându-și totodată sabia neagră în cui și jurându-i lui Helene cea bună la suflet că nu va mai omorî niciodată (la comandă).

Numai că se apropie… iarna, mai bine zis Garoth Ursuul, Regele-zeu, care nu poate sta cu mâinile în sân știind că cel mai mare asasin în viață i-a scăpat printre degete și care nici nu crede că acesta chiar a jurat cu adevărat că nu va mai ucide oameni, și trimite pe urmele lui o asasină a cărei groaznică poveste de viață aproape că o întrece pe a lui Azoth, ceea ce nu-i deloc de colea. Iar aceasta ajunge taman la timp ca să întrerupă povestea de „mă iubește, nu mă iubește, se culcă cu mine, nu se culcă cu mine” dintre Kyllar și Helene care cam încetinesc primele două sute de pagini ale unei povești altminteri extraordinare și care chiar te ține cu sufletul la gură la fiecare pagină (probabil în încercarea de-a atrage și un public YA într-o poveste extrem de întunecată și de sângeroasă) și să-l ucidă și pe vechiul prieten al lui Kyllar rămas în urmă să construiască o revoluție.

Iar de aici se dă totul uitării, mai ales că asasina, Vi, o tipă rea de gură și aprigă la mânie ce-și găsește totuși la un moment dat nașul în persoana unei vrăjitoare despre care nu-mi mai aminteam absolut nimic din primul volum, o răpește pe micuța înfiată de Kyllar și Helene. Și-i mai șparlește și cerceii cu care tânărul voia să o ceară de soție pe Helene, motiv pentru care acesta pleacă pe urmele ei cu gânduri criminale, uitând cu totul jurământul făcut logodnicei sale.

Între timp, un alt personaj principal din primul volum face foamea în Gaură, o închisoare din care până acum n-a mai scăpat nimeni. Este vorba de Logan Gyre, prietenul lui Kyllar și moștenitorul de drept al tronului cucerit cu ajutorul vrăjilor de către Garoth Ursuul, care se luptă cu canibalii preț de câteva luni și începe încet-încet să-și piardă mințile. Între timp, alianțe se fac și se desfac, asasinii mișună pe coclauri, femeile fac ce nu sunt în stare bărbații lor și tartorul din umbră își duce planul mai departe.

Toate într-o poveste care nu te lasă să răsufli niciun pic. Fără, hai să spunem, mai degrabă, primele două sute de pagini, ar fi ieșit în mod clar o capodoperă. Dar înțelegem și noi că nu există poveste perfectă și că, pentru a ajunge la o paletă cât mai largă de cititori-cumpărături, trebuie să atingi cât mai multe teme. În speță, o poveste de dragoste cu năbădăi între doi tineri îndrăgostiți, în cazul de față Kyllar și Helene. Altfel, păcat, mare păcat că la noi nu se vorbește mai mult despre această serie, ceea ce poate ar fi îmboldit și editura să iasă mai repede și cu volumul final, care promite să fie măreț. Și despre care poate vom apuca să vorbim la un moment dat la o nouă ediție a Clubului de carte Paladin.

 

Brent Weeks – Marginea umbrei, Editura Paladin, 2020, colecția Paladin Fantasy, trad. Dan Doboș

 

Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
recenzie Takeshi Sum
Club de carte Paladin #53: Takeshi Sum, Richard Morgan de Liviu Szoke 26 februarie 2024
Finalul de lună ianuarie a lui 2024 ne-a adus sub „nemiloasa” lupă un SF noir/ cyberpunk/ thriller somptuos și alert, adică al treilea volum al seriei...
Mai multe

S-ar putea să-ți placă și

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART