O conversație cu ChatGPT, ilustrată de DALL·E 2

de Paladin04 aprilie 2023
O conversație cu ChatGPT

Zilnic apar știri despre tehnologia IA. Săptămâna trecută, de exemplu, peste 1000 de experți, printre care și Elon Musk, au solicitat o pauză în cercetarea pe acest segment. Și tot săptămâna trecută s-a viralizat o imagine a papei Francisc purtând o geacă hip, tip Balenciaga, creată de programul Midjourney pe care mulți au bănuit-o ca fiind reală. Ulterior au apărut și ironii despre o colaborare dintre brandul de fashion și Vatican pentru a împrospăta ținutele clericilor și a atrage un public mai tânăr spre Biserică.

Tehnologia are parte de o sumedenie de critici în ultima perioadă, dar desigur există și entuziaști, cum poți vedea la politicienii noștri care l-au audiat pe asistentul ION în urmă cu câteva săptămâni după o serie de momente mai mult sau mai puțin ridicole.

 

 

Am decis, împreună cu Mihai-Dan Pavelescu, să discutăm puțin cu ChatGPT, produs de OpenAI, despre sursele de inspirație din spatele programării sale și despre alte resurse culturale care l-au modelat. Iată cum a decurs conversația:

 

Ce romane science-fiction i-au inspirat pe creatorii tăi?


Chat GPT: Ca model de inteligență artificială, nu am creatori în sensul tradițional al cuvântului, ci am fost dezvoltat și antrenat de către OpenAI folosind tehnologia de învățare automată.

Cu toate acestea, în timpul dezvoltării mele, cercetătorii și inginerii de la OpenAI ar fi putut fi inspirați de o varietate de romane de science-fiction. Unele dintre acestea ar putea include:

"Neuromantul" de William Gibson
"Fundația" de Isaac Asimov
"Dune" de Frank Herbert
"Hyperion" de Dan Simmons
"Jocul lui Ender" de Orson Scott Card
"Snow Crash" de Neal Stephenson
Acestea sunt doar câteva exemple, iar lista ar putea fi mult mai lungă. De asemenea, este important să rețineți că inspirația pentru crearea mea nu se limitează la romanele de science-fiction, ci poate include și alte surse, cum ar fi cercetările academice, literatura de specialitate și multe altele.

Nu pretindeam că se reduce la asta. Mă întrebam de influențele din zona artistică…


ChatGPT: Înțeleg, scuzele mele pentru neînțelegere.

În ceea ce privește influențele din zona artistică, există mai multe moduri în care ar putea fi influențată inteligența artificială ca mine. De exemplu, cercetătorii și inginerii de la OpenAI ar putea fi inspirați de filme de science-fiction, seriale sau alte forme de artă, precum și de literatură.

Un exemplu de film de science-fiction care ar putea fi influențat dezvoltarea mea ar putea fi "Ex Machina", care explorează relația dintre om și inteligența artificială. De asemenea, filme precum "Blade Runner" și "The Matrix" ar putea fi considerate de asemenea influențe în această direcție.

În plus, inginerii de la OpenAI ar putea fi influențați de artiști și designeri care creează opere de artă și produse inovatoare în domeniul tehnologic. De exemplu, Jonathan Ive, designerul-șef al Apple, ar putea fi considerat o influență importantă în ceea ce privește designul și estetica produselor și serviciilor tehnologice.

În general, influențele din zona artistică pot fi foarte diverse și ar putea include o gamă largă de lucruri, de la filme și seriale la artă, design și multe altele.

 

 

Mai departe a fost întrebat și despre cele trei legi ale roboticii:

Chiar și așa, după cum ai văzut în introducere, experții nu prea au încredere în „sinceritatea” acestor LLM (Large Language Models). De altfel, o știre mai îngrijorătoare din 30 martie titra că un tată s-a sinucis după ce a conversat cu o astfel de IA.

 

 

 

O analiză în profunzime despre influențele literaturii de anticipație asupra celor care investesc și dezvoltă noi tehnologii poate fi descoperită în podcastul lui Jill Lapore, The Evening Rocket.

Dacă te interesează detalii despre relația dintre creativitate și IA, îți recomandăm articolul lui Alin Răuțoiu, pentru mindcraftstories.ro.

Iar pentru o perspectivă precaută, chiar sceptică despre beneficiile formelor actuale de IA, poți citi blogul lui Dan McQuillan.


Ilustrații generate cu DALL·E 2

Isaac Asimov
Autor
Isaac Asimov
Isaac Asimov (1920-1992) este unul dintre „cei trei mari autori” ai literaturii SF, alături de Arthur C. Clarke și Robert A. Heinlein. S-a născut în...
mai multe
Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
recenzie Takeshi Sum
Club de carte Paladin #53: Takeshi Sum, Richard Morgan de Liviu Szoke 26 februarie 2024
Finalul de lună ianuarie a lui 2024 ne-a adus sub „nemiloasa” lupă un SF noir/ cyberpunk/ thriller somptuos și alert, adică al treilea volum al seriei...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART