Joi raid 03 cu Mihai-Dan Pavelescu

18 mai 2017

Şi totul se face cu STIL. Anders este pasionată şi cufundată realmente în cultura geek, iar romanul este modern, cu trimiteri şi atmosferă de secol 21, cu hipsteri şi haos global, nimic extrapolat mai departe de o săptămână sau două în viitor, dar în acelaşi timp science-fiction ŞI fantasy laolaltă, într-un fel pe care nu-mi reamintesc să-l fi reuşit cu succes şi seriozitate alt autor. Şi există câte ceva pentru toţi iubitorii de F&SF: maşini ale timpului, colonizarea spaţiului extraterestru şi dispozitive apocaliptice, copaci vorbitori şi descântece, boli vindecate prin magie şi portaluri spre alte lumi.

 

 

Dialogurile sunt scânteietoare şi fireşti, sensibilitatea şi lirismul nu sunt cu nimic mai prejos de pasajele cele mai bune ale lui Neil Gaiman, iar umorul sec face o reverenţă către Sir Terry Pratchett.

Şi în acelaşi timp totul este cât se poate de serios:

 

„...de fiecare dată când rezolvăm o problemă, cauzăm alta. Şi poate că molimele şi secetele sunt felul prin care natura încearcă atingerea unui echilibru. Noi oamenii nu mai avem duşmani naturali, aşa că natura trebuie să găsească alte mijloace prin care să se ocupe de noi...”

Vă recomandăm şi