Joi raid despre „Existență” de David Brin cu Ona Frantz

05 octombrie 2017
Joi raid despre „Existență” de David Brin cu Ona Frantz

Mâine, 6 octombrie, David Brin împlinește 67 de ani. Romanul lui cel mai recent Existence, publicat de Paladin, a fost tradus de Ona Frantz, laureată cu premiul de cea mai bună traducătoare la Premiile pentru Sci+Fi FEST 2017 – Știință și Tehnică.

 

 

Existență – Răspunsul lui David Brin la paradoxul lui Fermi

Ona Frantz

 

Universul avea două jumătăți uriașe…

A fost o aventură întreagă să traduc Existența lui David Brin. Bine, o să spuneți că aventurile trăite pe canapea în fața laptopului sunt niște surogate îndoielnice, dar tot așa sunt aventurile trăite în fața cărții, în fața filmului, în fața oricărei forme de artă (statică). A fost cu râs și cu lacrimi, cu nervi și cu sense of wonder, cu muncit intensiv, zi lumină, noapte beznă, cu pisălogit autorul, cu stors dicționarele, frecat forumurile, zburat cu liana ca Tarzan. Cu secat rezervele de cafea, înnebunit lume-n jur, lume-n jurul lumii, grup local, galaxie, cluster, known universe.

David Brin a riscat și a făcut în Existență o treabă cu două tăișuri: și-a adunat laolaltă mai tot ce-a scris în ultimii zece ani, fiction ȘI non-fiction, despre viitor: știință, sociologie, concepte inventate sau doar dezvoltate de el, previziuni, astrofizică și așa mai departe. Să nu credeți că lucrurile astea sunt aruncate cu furca, nu, Brin a inventat un fir narativ comun care le leagă foarte bine și care este ingenios, având un rezultat bine închegat, în jurul unui mister științific vechi, dar care nu și-a pierdut nici în ziua de azi atracția: paradoxul lui Fermi. Unde sunt ei? Unde sunt ceilalți?

Desigur, eu vin cu viziunea subiectivă a traducătorului care a pritocit textul tradus până i-a ieșit pe nas (și lui Brin, pe alocuri) și poate a găsit în el mai multă bucurie decât la o simplă lectură (rapidă). Poate de aceea simt nevoia să vă recomand să nu vă grăbiți și să nu fușeriți lectura, chiar dacă – și pentru asta am să vă ofer un fel de tablă de materii* – textul poate fi uneori năucitor de dens, invențiile lingvistice copleșitor de multe, Brin însuși poate să nu se muleze pe felul vostru de a vedea lumea, viața, politica și delfinii. Dar ceea ce nu i se poate reproșa Existenței lui Brin este că ar fi plictisitoare. Așa ceva, oameni buni, pur și simplu nu se poate, Brin este unul dintre cei mai interesanți emițători de idei din câmpul literaturii science-fiction universale. Și când zic universale mă gândesc și la posibile Pietre-Lumi…

 

 

* Tablă de materii parțială: extratereștri, gunoieri spațiali, neanderthalieni, delfini, ia-uri, RV, raki, papagali-codificare, auți, aspi și omnormali, augmentări, telescoape de adâncime, ochelari de imersiune, fomite spațiale, război galactic, Ziua Groazei, sălășluire costieră, Hamlet, Hmong, Huangpu, heliu-3, blipuri, noduri, twituri, pipuri, zepeline, generali, farse, ne-farse, ia-uri, scriitor străveziu, savant pop rastafarian, rhaatid! și pacostenie, mod holografic, autostradă pe dinăuntru și conservă pe dinafară, rachetiști, corn al abundenței și entropie, ia-uri, Iluminism și Renunțătorism, profet de carne și oracol cuantic, zeu-șobolan și caracatiță ghicitoare, senso-câini, zece Stări și treișpe Interneturi, Kudzu, indas, POV și FACR, fosfocriză, Silverdome, simaknivenpohl, virturi, trogi, aristo, ia-uri, ia-uri, ia-uri, ia-uri, ia-uri, ia-uri…

Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CA...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART