Joi raid: William Gibson

14 septembrie 2017
Joi raid: William Gibson

N-am fost niciodată foarte interesat de computere în sine. Nu mă uit la computere, ci mă uit la comportamentul oamenilor în jurul computerelor.

– William Gibson

 

Nu-l consider pe William Gibson un mare autor de romane SF.

Spun blasfemia asta cu siguranța cuiva care în anii 1980 frecventa Biblioteca Americană din București și descoperise Omni (http://www.omnimagonline.com/), o revistă cum pe atunci nu visasem că poate exista.

 

 

Acolo (coperta de alături este a revistei în care a apărut „Johnny Mnemonic”) l-am descoperit pe Gibson în prozele lui scurte, despre care afirm că-i dau întreaga măsură a stilului noirSFcyberpunkcumvrețisăispuneți. Cele 6 povestiri publicate în patru ani sunt chintesența stilului și arhetipurilor eroilor săi.

 

Romanele însă nu m-au mișcat la fel. Am citit Neuromantul în timp ce-l traduceam; n-am vrut să-l citesc înainte, ci să-l descopăr cuvânt cu cuvânt și poate de aceea…? A urmat apoi Contele Zero, primul roman pe care l-a serializat vreodată Dozois în IASFM… teribil de neconvingător.

 

După aceea nu i-am mai căutat romanele, iar proze scurte abia dacă a mai scris două.

 

Introducerea de față a fost stârnită de reeditarea trilogiei Neuromantul la Paladin, cuplată cu știrile despre cel mai recent roman al lui Gibson, care va fi publicat la anul și care mi-a apărut abia acum pe „radar” ca o variațiune pe tema viitorului greu de anticipat până și de SF-iști.

 

Gibson a lucrat un an la romanul acela, Agency, însă rezultatele electorale din 2016 din SUA i-au trecut în derizoriu viitorul pe care-l concepuse. „Bănuisem că dacă Trump va câștiga alegerile”, a scris el, „voi putea schimba câteva detalii, după care îmi voi continua povestea… dar când am încercat s-o fac, am înțeles că pe plan mondial se petrecuse o mutație fundamentală, așa că trebuia să reconstruiesc totul.” El a schimbat atunci cadrul de lucru, reînviind un mecanism de călătorie temporală pe care-l crease într-un roman anterior, The Peripheral; în felul acela lumea în care Hillary Clinton era președinta Statelor Unite devenea de fapt o realitate alternativă creată de o călătoare în timp care… Mă opresc totuși aici cu spoilerele; cine știe, poate că mă va convinge să-l public ;)

Vă recomandăm şi