Joi raid: William Gibson

14 septembrie 2017
Joi raid: William Gibson

N-am fost niciodată foarte interesat de computere în sine. Nu mă uit la computere, ci mă uit la comportamentul oamenilor în jurul computerelor.

– William Gibson

 

Nu-l consider pe William Gibson un mare autor de romane SF.

Spun blasfemia asta cu siguranța cuiva care în anii 1980 frecventa Biblioteca Americană din București și descoperise Omni (http://www.omnimagonline.com/), o revistă cum pe atunci nu visasem că poate exista.

 

 

Acolo (coperta de alături este a revistei în care a apărut „Johnny Mnemonic”) l-am descoperit pe Gibson în prozele lui scurte, despre care afirm că-i dau întreaga măsură a stilului noirSFcyberpunkcumvrețisăispuneți. Cele 6 povestiri publicate în patru ani sunt chintesența stilului și arhetipurilor eroilor săi.

 

Romanele însă nu m-au mișcat la fel. Am citit Neuromantul în timp ce-l traduceam; n-am vrut să-l citesc înainte, ci să-l descopăr cuvânt cu cuvânt și poate de aceea…? A urmat apoi Contele Zero, primul roman pe care l-a serializat vreodată Dozois în IASFM… teribil de neconvingător.

 

După aceea nu i-am mai căutat romanele, iar proze scurte abia dacă a mai scris două.

 

Introducerea de față a fost stârnită de reeditarea trilogiei Neuromantul la Paladin, cuplată cu știrile despre cel mai recent roman al lui Gibson, care va fi publicat la anul și care mi-a apărut abia acum pe „radar” ca o variațiune pe tema viitorului greu de anticipat până și de SF-iști.

 

Gibson a lucrat un an la romanul acela, Agency, însă rezultatele electorale din 2016 din SUA i-au trecut în derizoriu viitorul pe care-l concepuse. „Bănuisem că dacă Trump va câștiga alegerile”, a scris el, „voi putea schimba câteva detalii, după care îmi voi continua povestea… dar când am încercat s-o fac, am înțeles că pe plan mondial se petrecuse o mutație fundamentală, așa că trebuia să reconstruiesc totul.” El a schimbat atunci cadrul de lucru, reînviind un mecanism de călătorie temporală pe care-l crease într-un roman anterior, The Peripheral; în felul acela lumea în care Hillary Clinton era președinta Statelor Unite devenea de fapt o realitate alternativă creată de o călătoare în timp care… Mă opresc totuși aici cu spoilerele; cine știe, poate că mă va convinge să-l public ;)

Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CA...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART