Ce citim de la Paladin în 2020

21 ianuarie 2020
Ce citim de la Paladin în 2020

Avem o listă preliminară a titlurilor care vor apărea la Paladin anul acesta. Unele sunt aproape gata de tipar, în timp ce la altele încă lucrăm de zor. Mai jos sunt cărțile în plan de publicare până la finalul lui 2020 sau chiar mai devreme.

 

Notă: Acestea nu sunt neapărat titlurile finale. Lista rămâne deschisă pentru noutățile care se pot adăuga pe parcursul anului. 

 

  • Metro 2035, de Dmitri Gluhovski (traducere din limba engleză de Silviu Genescu) – deja disponibil pe site-ul Paladin, va intra în curând în precomandă cu 20% reducere.

 

Moscova era ca o femeie care murise deja, însă copiii din pântecul ei mumificat erau încă în viață.

 

La douăzeci de ani după ce al Treilea Război Mondial a șters omenirea de pe fața pământului, lumea e un cimitir uriaș din care se hrănește rugina. Încercând să se ferească de radiațiile bombelor atomice, supraviețuitorii ai rasei umane se târăsc prin tunelurile metroului din Moscova. Artiom însă refuză să creadă că lumea e cu adevărat pustie. Și dacă, totuși, nu sunt singuri?

 

Cum altcumva poate fi guvernat omul nostru? Trebuie să i se distragă atenția tot timpul. Dirijat, ca să zic așa. Are nevoie să i se impună o idee oarecare. Are nevoie de dușmani inventați pentru el, în permanență!

 

Din aceeași serie:

Metro 2033 (traducere din limba rusă de Antoaneta Olteanu)

Metro 2034 (traducere din limba engleză de Laura Ciobanu)

 

  • Trădare ancilară, de Ann Leckie (continuarea cărții Răzbunare ancilară - traducere din limba engleză de Petru Iamandi)

 

Premiile BRITISH SF ASSOCIATION și LOCUS

 

E foarte  uşor să treci mai departe. Foarte uşor să te prefaci că nu vezi ce se întâmplă. Şi, cu cât nu vrei să vezi, cu atât mai greu îţi vine să vezi, fiindcă atunci trebuie să recunoşti că ai ignorat totul, de la început până la sfârşit.

 

La început, Breq era o navă care controla o mulțime de corpuri. Apoi, a devenit soldat. Iar acum se află ea însăși la comanda unei nave, dar nu pentru că și-ar fi dorit-o, ci fiindcă Stăpâna imperiului i-a ordonat să plece în misiune la Stația Athoek. În mijlocul unei societăți aparent civilizate și liniștite, dar în esență viciată și favorabilă doar celor puternici, Breq descoperă că, pentru a-și îndeplini misiunea, trebuie să înfrâneze rebeliuni și să găsească adevărata trădătoare.

 

Eşti atât de civilizată. Atât de politicoasă. Atât de curajoasă ca să vii aici singură, ştiind că niciuna dintre noi nu va îndrăzni să te atingă. E atât de uşor să fii astfel când toată puterea e de partea ta.

 

  • Băieții lui Anansi, de Neil Gaiman (traducere din limba engleză de Liviu Radu)  - serie de autor Neil Gaiman

 

PREMIILE BRITISH FANTASY, LOCUS ȘI MYTHOPOEIC FANTASY

 

Poveştile sunt ca nişte pânze de păianjen care se inter­sectează fir cu fir, iar tu urmăreşti fiecare poveste până în centru, pentru că în centru e sfârşitul. Fiecare personaj e un fir al pânzei.

 

Viața lui Fat Charlie nu va mai fi niciodată la fel. Odată cu decesul tatălui său, el descoperă atât că acesta fusese de fapt zeul Anansi, cât și că are un frate despre care nu știuse nimic niciodată, Spider – care este tot ceea ce Fat Charlie nu poate fi: atrăgător, isteț și amuzant. Într-o lume magică a zeilor-animale, Fat Charlie descoperă însă că are o putere ce-l poate ajuta să descurce ițele existenței sale tot mai încurcate.

 

Neagră ca noaptea, dulce ca păcatul.

 

  • Roboții V. Roboții și Imperiul, de Isaac Asimov (ultimul volum din seria Roboții)​

 

Lipsa schimbării înseamnă declin! Un paradox? Nu există declin fără schimbare în rău. Lipsa schimbării este o schimbare... în rău.

 

Pământul este la un pas de distrugere, iar dispariția planetei-mamă înseamnă izbucnirea războiului între spațiali și coloniști. Singurii care pot salva omenirea sunt robotul umanoid R. Daneel Olivaw și R. Giskard, robotul cu abilități telepatice. Însă tocmai cele Trei Legi ale Roboticii, cu care au fost programați și care au ca scop protejarea ființelor umane, îi împiedică să-și ducă misiunea la bun sfârșit. Singura modalitate de a evita haosul este Legea Zero a Roboticii. 

 

Deoarece emoțiile sunt puține, iar argumentele logice sunt multe, comportamentul unei mulțimi poate fi mai ușor anticipat decât comportamentul unei singure persoane. 

 

În seria Roboții au mai apărut: 

Roboții I. Eu, Robotul (traducere din limba engleză de Antuza Genescu)

Roboții II. Cavernele de oțel (traducere din limba engleză de Nicoleta Vuțescu)

Roboții III. Soarele gol (traducere din limba engleză de Alexandra Fusoi)

Roboții IV. Roboții din Lumea Zorilor (traducere din limba engleză de Alexandra Fusoi)

 

  • Cerul de piatră, de N.K. Jemisin (Fantasy, volumul trei din seria Pământul sfărâmat)

 

PREMIILE HUGO ȘI NEBULA

 

Cred că, dacă iubești pe cineva, asta nu-ți dă dreptul să alegi cum anume te iubește persoana aceea pe tine.

 

Neclintirea se confruntă în continuare cu seisme frecvente și consecințele sunt dezastruoase, iar Luna pare să fie singura ce poate pune capăt celui de-Al Cincilea Anotimp… dacă va fi readusă pe orbita Pământului. Așa speră Essun, hotărâtă să îndrepte o lume în declin. Planul ei nu coincide însă cu al lui Nassun, care are acum puterea deplină de a deschide Poarta Obeliscului și de a distruge omenirea.

 

Cum ne putem pregăti pentru viitor, dacă refuzăm să ținem seama de trecut?

 

Din aceeași serie:

Al Cincilea Anotimp (traducere din limba engleză și note de Laura Ciobanu)

Poarta Obeliscului (traducere din limba engleză și note de Laura Ciobanu)

 

  • Circe, de Madeline Miller (fantasy)

 

Goodreads Choice Awards 2018 pentru cel mai bun roman fantasy.

 

Când m-am născut, nu exista un cuvânt care să denumească ceea ce eram de fapt. Îmi ziceau nimfă, crezând c-o să ajung ca mama, mătușile mele și sutele de verișoare. Pe limba noastră, cuvântul nimfă nu înseamnă doar zeiță, ci și mireasă.

 

În palatul lui Helios, zeul Soarelui și cel mai puternic dintre titani, se naște o fiică. Deși cea dintâi născută, este desconsiderată și devine ținta împunsăturilor și a glumelor tuturor. Dar Circe se dovedește a fi un copil neobișnuit nu posedă nici tăria tatălui, nici viclenia mamei, însă descoperă mai târziu că deține puterea vrăjitoriei, ceea ce constituie de acum o amenințare pentru zei. De aici, un lanț de acțiuni și de reacții contribuie la conturarea existenței unei nimfe singuratice, care nu încetează niciodată să caute dragostea și armonia acolo unde ele nu există.

 

Dacă lucrurile ar fi urmat calea dreaptă, n-aș fi ajuns niciodată vrăjitoare. Zeii urăsc din fire munca. Cel mult ne îndeletnicim cu țesutul și cu fierăritul, însă acestea sunt meșteșuguri deloc trudnice, căci puterile zeiești înlătură orice neplăcere. Lâna nu se vopsește în jgheaburi puturoase, învârtind linguroaie, ci cu un pocnet din degete. Nu trebuie să trudim extrăgând minereuri, căci metalele se smulg singure din peretele muntelui. N-ai de ce să-ți asprești degetele sau să-ți încordezi prea tare mușchii.

 

  • Vin de păpădie, de Ray Bradbury (seria de autor Bradbury)

 

Se zice că așa începe înțelepciunea. Când ai șaptesprezece ani, știi tot. Când ai douăzeci și șapte, dacă încă mai știi totul, atunci tot șaptesprezece ani ai de fapt.

 

Verile din Greentown descoperă pentru doi frați, încă puști, experiențe ce-i vor schimba pentru totdeauna. Înghețata de vanilie și vinul de păpădie au devenit deja ritualuri estivale, dar în vara anului 1928 ei încearcă și gustul amar al morții, fragilitatea fericirii și ireversibilitatea timpului. Orășelul, pe care credeau că-l cunosc atât de bine, le dezvăluie într-o vară și alte secrete. Iar unele sunt desprinse dintr-un univers fantastic.

 

Primul lucru pe care-l înveți în viață este că ești un prost. Ultimul lucru pe care-l înveți în viață este că ești exact același prost.

 

SERIA DE AUTOR RAY BRADBURY:

Omul ilustrat (traducere din limba engleză de Iulia Anania)

Fahrenheit 451 (traducere din limba engleză şi note de Petre Solomon)

Cronici marțiene (traducere din limba engleză de Mihai‑Dan Pavelescu)

 

  • Când mâine nu mai vine, de Heine Bakkeid (crime)

 

Abisul nu este ceva spre care fugi, ci ceva de care fugi. Neantul nu este un cadavru rece într-un sicriu sub pământ. Neantul sunt eu.

 

Viața lui Thorkild s-a schimbat pentru totdeauna în doar o clipă. Fostul maestru al interogatoriilor, dat afară din poliție și abia ieșit de la închisoare, nu-și dorește decât moartea. Propria moarte. Însă o datorie mai veche îl obligă să investigheze dispariția unui tânăr, pe care trebuie să-l găsească cu orice preț, viu sau mort, chiar dacă asta înseamnă să coboare în adâncul mării. Între cercetări poticnite și confruntarea cu proprii demoni interiori, pe măsură ce își rememorează relația cu fosta sa iubită, Thorkild descoperă că marea ascunde mult mai multe secrete.

 

Ești prizonierul unei iluzii. Știu cum e. Am fost și eu așa.

 

  • Toate sistemele în alertă, de Martha Wells (SF)

 

PREMIILE HUGO, NEBULA ȘI LOCUS

 

Aveam patru oameni în perfectă stare şi trebuia să am grijă să nu fie ucişi. Nu-mi păsa de ei personal, dar nu ar fi dat bine la dosar, iar dosarul meu arăta deja groaznic.

 

Aflată într-o expediție științifică pe o planetă necunoscută, echipa CercetareAux este atacată în mod neprevăzut. O provocare pentru AsaSint, robotul care nu poate să asigure securitatea echipei decât prin interacțiuni cu oamenii, extrem de stingheritoare pentru el. În ciuda reputației sale de „mașină de ucis“, responsabilitatea îi este permanent pusă în balanță cu introvertirea. Limitele dintre ingineria anorganicului și conștiința umană tind să dispară, iar AsaSintul încearcă să-și elucideze trecutul, impulsionat de comportamentul lui tot mai omenesc.

 

Aşa că ne-au făcut mai inteligenți. Anxietatea şi depresia erau efectele secundare.

 

  • Aurul prădătorului, de Philip Reeve (colecția Paladin Young Books, volumul doi din Cronicile orașelor flămânde)
  • Războiul macului, de RF Kuang  (fantasy) – poți citi aici o recenzie scrisă de Cristina Stan, redactor Paladin
  • Fără ieșire, de Taylor Adams (crime)
  • Mormântul hanului, de Matthew Kirby (colecția Paladin Young Books, volumul doi din seria Assassin’s Creed. Ultimii descendenți)
  • Marginea umbrei, de Brent Weeks (fantasy, continuarea cărții Asasinul din umbră
  • Furia dezlănțuită, de Pierce Brown (SF, volumul cinci din serie)

 

Din aceeași serie:

Furia roșie (traducere din engleză de Iulia Pomagă)

Furia aurie (traducere din engleză de Iulia Pomagă)

Furia dimineții  (traducere din engleză de Iulia Pomagă)

Furia de fier (traducere din limba engleză de Laura Ciobanu)

 

 

Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (60) Concursuri (14)
Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CA...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
recenzie Takeshi Sum
Club de carte Paladin #53: Takeshi Sum, Richard Morgan de Liviu Szoke 26 februarie 2024
Finalul de lună ianuarie a lui 2024 ne-a adus sub „nemiloasa” lupă un SF noir/ cyberpunk/ thriller somptuos și alert, adică al treilea volum al seriei...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART