Joi raid: 3 eroine remarcabile din SF

31 august 2017
Eu, robotul

Deși se poate afirma că literatura science-fiction a fost inventată de o femeie (Mary Shelley, autoarea lui Frankenstein) și a avut mereu autoare excepționale, începuturile SF-ului nu s-au caracterizat prin eroine interesante. Desigur, în povestiri și romane apăreau femei, dar de obicei în roluri secundare. Lucrurile s-au schimbat între timp…

 

> Savanta: Susan Calvin – Eu, robotul

 

 

Tonul schimbării l-a dat Isaac Asimov, în ale cărui povestiri apărea robotul… pardon, robopsihologul Susan Calvin. Susan este femeie, însă pare să se comporte cam așa cum ne-am aștepta din partea unui robot: rece, analitic, deloc emoțional. Până și Asimov a scris undeva despre ea că aduce „mai degrabă cu ideea populară despre un robot decât cu oricare dintre creațiile mele pozitronice”.

 

> Mercenara: Molly Millions – Neuromantul, Contele Zero, Conexiunea Mona Lisa

 

 

Ochii acoperiți de oglinzi, lamele extensibile de sub unghii, instruirea de samurai. Molly este bodyguard (mercenar, ciborg și fostă prostituată). Deloc genul de personaj pe care ți l-ai dori ca dușman, totuși, în ciuda comportamentului cinic și carierei de ucigașă, ea dă dovadă de loialitate și morală neașteptată.

William Gibson a declarat că s-a inspirat de la imaginea lui Chrissie Hynde de pe coperta primului album Pretenders. Molly Millions a stabilit tonul general pentru tipul de „razorgirl” din cyberpunk, care a făcut-o celebră pe Trinity din trilogia Matrix.

 

> Diplomata: Cordelia Naismith – Cioburi de onoare, Barrayar

 

 

„Când am început să scriu Cioburi de onoare”, a povestit Bujold despre faimoasa ei serie, „nu intenționam deloc să scriu science-fiction militarist. Am vrut să scriu romance gotic cu recuzită SF și m-am folosit de pretextul războiului spațial mai mult ca să le dau personajelor ceva de făcut.”

Pragmatică și competentă, Cordelia este irezistibilă prin felul cum îi provoacă pe toți și toate din jurul ei, și în primul rând injustețile politice și sociale ale societăților de pe Barrayar și Beta, rămânând în același timp credibilă, abordabilă și absolut admirabilă. Ea este timidă, dar inteligentă și periculoasă.

Mihai-Dan Pavelescu

 

Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CA...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART