Spring is coming

22 mai 2019

Helliconia. Primăvara (traducere din limba engleză de Ștefan Ghidoveanu) este primul volum dintr-o trilogie legendară, care l-a impus pe Brian Aldiss drept unul dintre cei mai importanți autori SF britanici. Primăvara a fost răsplătit cu Premiile British SF Association, John W. Campbell Memorial, Kurd Lasswitz.

 

 

Helliconia este o planetă care seamănă în multe privințe cu Pământul, doar că, datorită unui sistem solar binar, ciclul anotimpurilor durează mii de ani. Un anotimp se întinde de-a lungul mai multor generații. Cam ca în Game of Thrones. Specificul anotimpurilor determină specificul civilizației. Lunga iarnă, de pildă, provoacă un adevărat colaps al civilizației care s-a dezvoltat de-a lungul primăverii și verii. Așadar, avem de-a face cu o viziune ciclică asupra istoriei.

 

Primul volum din Helliconia urmărește trecerea de la iarnă la primăvară. Ca într-un joc de strategie, romanul construiește în ritm accelerat progresia oamenilor de la condiția de vânători-culegători la un mod de producție agrar și apoi la unul feudal. Este un joc de strategie extrem de complex, în care sunt integrați nenumărați factori. De pildă, lupta dintre oameni și cealaltă populație antropoidă inteligentă de pe planetă, fagorii. Un alt conflict este, în interiorul speciei umane, lupta pentru emancipare a femeilor în raport cu bărbații. Alți factori luați în considerare de Aldiss sunt religia și economia.

 

Un spațiu extrem de important în cadrul romanului îl ocupă ecologia. Brian Aldiss a fost influențat de ipoteza Gaia, formulată în anii 70 de James Lovelock, care privește planeta ca pe un sistem inteligent complex care se autoreglează. Aldiss acordă o mare atenție descrierii florei și faunei de pe Helliconia, ceea ce adâncește sentimentul de imersiune  în lumea creată. Tema ecologică este de altfel extrem de actuală în contextul de azi, când încălzirea globală a depășit punctul de criză.

 

Un plot secundar al romanului privește realitatea ca show mediatic. Civilizația de pe Helliconia este supravegheată din spațiu, de pe o stație orbitală, de oameni care înregistrează și transmit către Pământ, ca pe un reality show, spectacolul schimbării civilizațiilor de pe Helliconia. Acest filon pare desprins din scrierile lui Philip K. Dick sau din filme ca The Truman Show. La fel ca tema ecologică, este extrem de actual.

 

Helliconia. Primăvara este un roman extrem de complex și de ambițios, care, pe lângă poveștile și aventurile de rigoare, construiește o lume enormă și o mobilează minuțios. Cartea poate fi văzută și ca un curs dinamic în materie de antropologie, ecologie, economie, filozofie. Traducerea în română, una de excepție, îi aparține regretatului Ștefan Ghidoveanu, unul dintre cei mai importanți cunoscători și animatori ai fenomenului SF din România.

 

 

Brian Aldiss, Helliconia. Primăvara

 

 Traducere din limba engleză de Ștefan Ghidoveanu

 

Editura Paladin, 2018

Brian Aldiss
Autor
Brian Aldiss
Un personaj dominant în SF-ul britanic și mondial, Brian Wilson Aldiss (1925–2017) a fost scriitor, critic literar și antologator. În al Doilea Război...
mai multe
Recomandări (125) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (61) Concursuri (14)
header blog Watchmen
Club de carte Paladin #55: Watchmen, Alan Moore & Dave Gibbons de Liviu Szoke 24 aprilie 2024
Cuvintele de laudă sunt de prisos pentru ROMANUL GRAFIC despre care am discutat la final de lună martie în cadrul Clubului de carte Paladin, ediția cu...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Paladin” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CA...
Mai multe
recenzie Corabia zeiței Ishtar
Club de carte Paladin #54: Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt de Liviu Szoke 27 martie 2024
Finalul (sau aproape finalul) lunii februarie ne-a adus la club spre a fi disecată o poveste fantasy clasică, una care anul acesta își serbează frumoa...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART